Kísért a múlt - Megérkezett az idei év legizgalmasabb filmje

2019. október 18. 13:53 - azeltuneshelye

Valan - Az angyalok völgye

Már nagyon ránk fért egy jó krimi. Egy igazán jó lélektani krimi. Végre megérkezett, és premier előtt október 19-én látható először a Valan - Az angyalok völgye. Bagota Béla titkokkal teli alkotását az év egyik legvártabb filmjeként emlegetik. Nem véletlenül. 

A nagysikerű, teltházas varsói világpremier után végre Budapestre is megérkezett Bagota Béla első nagyjátékfilmje, amiért igazán érdemes lesz beülni a moziba. A feszült és szívszorító lélektani krimi egy semmihez sem hasonlítható, döbbenetesen új hang a magyar filmek között. Az alkotók bebizonyították: nem csak Hollywood és a skandinávok gyártanak remek filmeket a műfajban.

A népszerű skandináv krimiket túlszárnyaló, műfajteremtő transzilván noir alkotásban minden benne van, ami egy pszichothrillerhez szükséges: gyermekkereskedelem, sötét titkok, borzongató rejtélyek, remek feszültségadagolás, meglepő fordulatok és egy erős finálé.

Legszívesebben azonnal újra néznénk, ahogy a vadregényes erdélyi fenyvesekkel körülzárt angyalok völgyében elkezdődik a misztikus szálak kibogozása.

valan_plakat.jpg

 

A gyermekrablók köztünk járnak

A "kísért a múlt" típusú izgalmas bűnügyi történet a romániai forradalom káoszával veszi kezdetét, amikor egy 13 éves kislány nyomtalanul eltűnik Valanból, a hólepte erdélyi bányavárosból. Bátyja, Péter (Krisztik Csaba) egész életét eltűnt lányok felkutatásának szenteli. Emberkereskedők után nyomozó rendőrként minden megmentett lányban a saját eltűnt kishúgát, Julit látja.

Amikor 22 évvel később előkerül egy nyom a testvére eltűnésével kapcsolatban, visszatér a szülővárosukba, hogy megpróbálja kideríteni, mi történhetett a lánnyal.

Valan városában azonban szembe kell néznie a gyerekkora óta kísértő múltja sötét árnyaival. A mindentől elzárt helyen, a behavazott hegyek hideg fenyőerdői között a szívszorító emlékei mellett azonban egy kegyetlen gyilkosság is előtűnik. A múltba vezető nyomozás rejtélyes útvesztőjében a férfinak nemcsak a várost fojtogató bűnözéssel, az észrevétlen meglapuló emberrablókkal, hanem saját sötét démonaival is meg kell küzdenie. 

A döbbenetes erejű, zseniálisan felépített, az izgalmakat a végsőkig fokozó bűnügyi történethez a váratlan és megdöbbentő fordulatot tartogató finálé adja a végső döfést, ami egy erős gyomrossal teszi emlékezetessé a kiváló filmet.

kcs2.png 

 Világszínvonalú alkotás

A havas, vadregényes, fogcsikorgató hegyvidéki erdélyi táj ideális háttérként szolgál a sötét krimihez. A markáns arcú, karizmatikus, rendkívül emlékezetes alakítást nyújtó Jászai Mari- és Kaszás Attília-díjas Krisztik Csaba pedig igazán jó választás volt a címszerepre.

A főként varázslatos erdélyi helyszíneken - Balánbánya mellett Sepsiszentgyörgyön és Brassóban - forgatott film az erdélyi magyar színjátszás legnagyobbjait vonultatja fel. A további főbb szerepekben Nyakó Júlia mellett többek között Hatházi András, Pál Emőke, Tollas Gábor és Mátray László tűnik fel a vásznon.

A filmet Garas Dániel fényképezte, producere Kántor László, zeneszerzője Márkos Albert, vágója pedig az Amerikai Filmakadémia tagjai közé nemrég beválasztott Szalai Károly.

„A Valan azokra a gyerekekre, fiatalkorúakra fókuszál, akik egyik pillanatról a másikra nyomtalanul eltűnnek. Lehet, hogy találkozunk a fényképükkel a hírekben, a tejesdobozokon, vagy a statisztikákban, de lehet, hogy még ennyit sem tudunk róluk. Sóhajtunk egy nagyot a rettenetes szörnyűségen, majd megpróbáljuk elfordítani a fejünket és menni tovább, de ezek a gyerekek attól még ott vannak valahol - valahol a sötétben. A Valanban Péter ebből a sötétből próbálja kimenteni a gyerekeket, miközben ő maga is majdnem elveszik benne” - mondja a Filmtett Erdélyi Filmes Portálnak a Valan forgatókönyvét is jegyző Bagota Béla rendező, aki 2010-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Tiszta kézzel című kisjátékfilmjével pedig elnyerte a legjobb diplomafilmnek járó Simó-díjat.

Első nagyjátékfilmjével most bebizonyította, hogy nálunk is készülhetnek ebben a műfajban remekművek: az emberi lélek legsötétebb titkait cincáló Valan legalább olyan erős film, mint bármelyik tengerentúli vagy északi alkotás. Egész biztosan ott fog zakatolni az agyunkban. Nagyon sokáig.

  
Talákozz a film alkotóival! 

Október 17-én Kecskeméten és Szolnokon, október 18-án Győrben, október 19-én pedig Budapesten, a Puskin moziban lesz először látható a Valan - Az angyalok völgye a 9. Mozinet Filmnapokon. A közönségtalálkozóval egybekötött premier előtti vetítést követően beszélgethetünk a főszereplő Krisztik Csabával, valamint Bagota Béla rendezővel, akitől sok érdekesség mellett azt is megtudhatjuk, hogy mi inspirálta a történet megírására.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eltuneshelye.blog.hu/api/trackback/id/tr2615227376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.