Fordulat a 12 évvel ezelőtt eltűnt kislány ügyében?

2019. október 03. 11:20 - azeltuneshelye

Sikerült a gyerekrabló nyomára bukkanni?

Új nyomra bukkant a portugál rendőrség a világ egyik leghíresebb gyerekeltűnésének ügyében, melyben 12 kereséssel töltött év, 2 ország rendőrsége és számtalan magánnyomozó cég bevonása sem hozott eredményt. Eddig.

maddie1200.jpgA 3 éves Madeleine McCann 2007. május 3-én rejtélyes módon tűnt el - Fotó: BBC News


Madeleine McCann eltűnése a 2000-es évek egyik legnagyobb bűnügyi rejtélye, az esetet manapság is példátlan nemzetközi figyelem kíséri. Számos teória született már a hároméves kislány eltűnéséről, illetve esetleges halálról: a rendőrség első feltételezése szerint a gyermeket elrabolták, de akadt a nyomozásnak olyan szakasza is, amikor a szülőkre gyanakodtak. Eddig 42 országban véltek megtalálni, ennek ellenére Madeleine hollétéről a mai napig nem tudunk semmi biztosat. 

Az ügy máig tele van megválaszolatlan kérdésekkel: kik rabolhatták el és miért? Életben lehet még? Ha igen, vajon hol van? 

Az évek során a nyomozás több szálon is vakvágányra futott, ám most, 12 évvel a brit kislány eltűnése után a BBC közleménye szerint a nyomozók nagyon közel járnak ahhoz, hogy megoldják a rejtélyes ügyet. A Scotland Yard jelenleg a portugál rendőrséggel közösen nyomoz Portóban, miután látókörükbe került a korábban gyermekgyilkosságért elítélt 48 éves Martin Ney, aki a kis Madeleine eltűnésének idején a környéken dolgozott. A német férfira - aki jelenleg egy németországi börtönben három kisfiú meggyilkolásáért élefogytilgani börtönbüntetését tölti -, egy fantomkép hívta fel a figyelmet.

Az ügyet a hatóságok újranyitották, a két ország rendőrségének emberei szerint az új nyomok vizsgálatával egyre közelebb járnak ahhoz, hogy megtudják: mi is történhetett Madeleine McCann-nal.

maddie-fantom.jpg A gyerekrablóról Madeleine eltűnésekor Portugáliában készült fantomkép, és a már elítélt Martin Ney - Fotó: Reuters UK



Mi történt a kislánnyal?
 

A háromgyermekes brit orvos házaspár legidősebb kislánya néhány nappal a negyedik születésnapja előtt, 2007. május 3-án rejtélyes körülmények között tűnt el a portugáliai Praia da Luz üdülőhely egyik apartmanjából, ahol szüleivel és két évvel fiatalabb ikerpár testvéreivel nyaralt. A szülők este lefektették a gyerekeket, majd barátaikkal átsétáltak vacsorázni a szállásuktól mintegy ötven méterre lévő étterembe, ahonnan jól ráláttak az apartmanjukra.

A szobában hagyott kicsiket gyakran ellenőrizték; elsőként az apa, Gerry McCann sétált fel a szállásukra, majd mikor kilenckor benézett a szobába, mindhárom gyermeket ott találta. Fél tízkor Madeleine édesanyja indult volna, de Matt Oldfield, a baráti társaság egyik tagja felajánlotta, hogy - saját gyermekei ellenőrzése mellett - ő majd ránéz a McCann-gyerekekre is. Elment a szobához, de mivel odabent csend volt, nem nyitott be.

Tíz óra körül már az anya, Kate MacCann ment be az apartmanba. Először csak bekukucskált a résnyire nyitott ajtón, és épp indult volna vissza, amikor a huzat bevágta azt. Ekkor benyitott a szobába, az ablakot nyitva találta, Madeleine ágya pedig üres volt.

A család 12 éve tartó drámája ebben a pillanatban kezdődött el.

Mire a rendőrök a helyszínre érkeztek, addigra már legalább húszan jártak abban a szobában, ahonnan a kislány eltűnt, és ezzel feltehetően az összes lehetséges és értékes bizonyítékot megsemmisíthették. A rendőrség mellett a határőrséget, valamint Portugália és Spanyolország repülőtereinek rendőrségét is azonnal riadóztatták. A hotel személyzete és vendégei pedig hajnali fél ötig keresték a kislányt. Eredménytelenül.

madeleine-mccann-poster.jpgMadeleine McCann öt nappal a negyedik születénapja előtt tűnt el - Fotó: Findmadeleine.com


Az egyetlen ember, aki feltehetően láthatta, amint a kis Madeleine-t elrabolják, a McCannék baráti társaságához tartozó Jane Tanner lehetett. Elmondása szerint negyed tíz körül, amikor épp a saját gyerekeit ellenőrizte, felfigyelt az úton egy férfira, akinek mintha egy pizsamába öltöztetett kislány lett volna a karjában.

Akkor még nem tulajdonított jelentőséget ennek.

Az ügy azonnal elképesztő sajtóvisszhangot kapott. Egy napon belül újságírók tömege érkezett a helyszínre tudósítani, a szülők által másnap este tartott sajtótájékoztatón a kislányuk elrablóját próbálták megszólítani.

 

 

Meglepő fordulatok

A nyomozás kezdeti szakaszában egy Praia da Luzban lakó brit férfit, Robert Muratot gyanúsították, aki azáltal került a hatóság látókörébe, hogy feltűnően érdeklődött a fejleményekről, a sajtónak rendszeresen nyilatkozott és túlbuzgó módon próbált segíteni. Ez pedig a rendőrség következtetése alapján "általában az elkövetőkre jellemző".

Ő volt az első arguido, ami Portugáliában egy furcsa jogi állapotot jelöl: bár hivatalosan nem vádolják meg az illetőt, mégis "több" mint gyanúsított.

Viselkedésén kívül Murat ellen szólt, hogy akkoriban vált a feleségétől, és a kislánya éppúgy hároméves volt, mint az eltűnt Madeleine. Végül hiába kutatták át háromszor is a házát Praia da Luz városában, 

semmilyen bizonyítékot nem találtak ellene.

Különös fordulat állt be a nyomozásban, miután a nyomozók bevetettek két speciálisan kiképzett kutyát. Egyikük arra volt képes, hogy felismerje egy holttest szagát, a másik pedig arra, hogy kiszagoljon egy esetleges vérnyomot. Mindkét eb ugyanott jelzett: először McCannék apartmanjában, majd abban az autóban fogtak szagot, amit 25 nappal Madeleine eltűnése után béreltek a szülők Portugáliában.

maddie-szu_lo_k2.jpgKate McCann és férje, Gerry McCann - Fotó: BBC News


Gonçalo Amaral, volt portugál rendőrfőnök ekkor meglepő elmélettel állt elő: véleménye szerint az orvos házaspár a nyugodt vacsora érdekében altatót adhatott be a kislánynak, a gyógyszert azonban véletlenül túladagolhatták, és Madeleine meghalt. A holttestétől pedig később maguk a szülők szabadulhattak meg.

Ezt követően a rendőrség már nem az eltűnt kislányt kereste, hanem a szülők ellen igyekeztek bizonyítékokat szerezni. Kate és Gerry hiába állították, hogy a bérelt járműben szállították gyermekük szennyesét, a nyomok onnan származhatnak, őket szintén arguidónak, vagyis gyanúsítottnak nyilvánították.

Bűnösségüket a rendőrök a szobából és a család kocsijából vett DSN-mintákkal igyekeztek bizonyítani, ám az elvégzett tesztek nem mutatták ki, hogy Madeleine-t szállították volna az autóban, így a szülők gyanúsítását végül 15 hónappal később visszavonták, mert, ahogy fogalmaztak: 

"nem volt elég bizonyíték ahhoz, hogy vádat emeljenek".

maddie-szu_lo_k4.jpgA lányuk megtalálására indított kampányuk az egész világot bejárta - Fotó: BBC News



Valaki tudja, hová tűnt a kislány

A portugál rendőrség tehetetlen volt. Szeptemberben csupán annyit jelentettek be, hogy feltételezésük szerint a kislány már a szobában meghalt, majd azután vihették el a helyszínről, ám gyanúsítottjuk nem volt az ügyben.

Az azóta eltelt 12 év során a világ minden tájáról, Európától kezdve Marokkón át egészen Új-Zélandig érkeztek bejelentések, miszerint látták a kislányt. Eddig összesen 42 országban véltek megtalálni, ám Madeleine hollétéről a mai napig nem tudni semmi biztosat.

Gyanúsítottak eddig csupán fantomképeken, a szemtanúk személyleírásai alapján léteztek.

Fantomkép készült többek között egy sötét hajú férfiról, akit láttak elsétálni egy pizsamás kislánnyal. A kislányon állítólag épp olyan színű ruha volt, mint amit Madeleine McCann viselt aznap este. Egy másik szemtanú azt állította, hogy látott az apartmanhoz közeli kikötőben egy zavart külsejű férfit és egy nőt, amint egy gyerekkel sétálnak; egy 12 éves gyerek pedig a gyermekek szobája közelében látott egy gyanúsan viselkedő férfit. Továbbá meggyanúsítottak egy adománygyűjtőt is, aki állítólag gyerekeket bámult az utcán.

maddie-face.jpgAz évek során számos fantáziakép készült arról, hogy nézhet ki most Madeleine - Fotó: Dailymail


A szülők az eltelt 12 évben több nemzetközi magánnyomozó céggel nyomoztattak, ám így sem sikerült előremutató nyomra bukkanniuk. A tragikus eset óta konkrét eredményt tehát senki nem tudott felmutatni. 

Eddig csupán egy ember van - a nemrég képbe került német férfi -, akiről egy portugál rendőr biztosan állítja, hogy ő rabolta el a kis Madeleine McCannt. Az új gyanúsított kapcsán a brit rendőrség is újranyitotta az ügyet.

Madeleine idén 16 éves lenne, szülei a mai napig rendületlenül hiszik, hogy gyermekük életben van. A szülők egészen addig nem fogják feladni a reményt, amíg a lányuk haza nem tér, vagy ki nem derül, hogy pontosan mi történt vele. Bizotsak benne, hogy valaki tudja, hová tűnt a kislányuk, és nem kizárt, hogy most, 12 évvel a történtek után megoldódhat az ügy. Ha mégsem így lesz, tovább keresik a lányukat. És az igazságot.

 

 

Györgyi Mónika

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eltuneshelye.blog.hu/api/trackback/id/tr3715189494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

salamander 2019.10.03. 21:54:53

LEHETETLEN, hogy egy korrekt nyomozócsoport ne talált volna nyomot a gyermek után...
Ha azonban a hatóságon belül vannak ellenérdekelt felek a kriminalisztikai tudást lehet pufogtatni, sehová sem jut a nyomozás.

morgo1229 2019.10.04. 07:25:16

Cadaveres kutyak sosem tevednek.

tompus 2019.10.04. 09:57:32

És ez miért érdekes a szülőkön kívül bárki számára?

Hajadonna 2019.10.04. 10:59:47

Talán mert akiben több empátia van, mint egy marék szárított molylepkében, át tudja érezni, hogy milyen tragédia lenne, ha az ő szerette tűnne el, pláne, ha az eltűnt gyermek. És az is tragédia, ha meghal, de nem tudni, hogy életben van-e, ha igen, hol, vagy már meghalt, és hol nyugszik, talán még azon is túl tesz.

petimegmondja 2019.10.04. 13:36:42

@Hortenz:

Ez mindig csak feltételezés volt. Sosem bizonyították. Hát ezért...

Fairy Girl 2019.10.04. 13:51:30

@Hortenz: Honnan veszed, hogy altatót adtak neki?
süti beállítások módosítása