Fogsora buktatta le a világ leghírhedtebb sorozatgyilkosát

2019. október 15. 07:44 - azeltuneshelye

Egy beteg elme rezdülései

Washington, 1974. Az újságok fiatal lányok sorozatos eltűnéséről kezdenek cikkezni. Valaki jellemzően a tízes-húszas éveikben járó, hosszú, barna, középen elválasztot hajú, vékony, feltűnően csinos lányokra vadászik. Legalább 30 fiatal nő tűnik el, mire kiderül, ki az az Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány alak, aki rettegésben tartja az Egyesült Államokat.

ted-bundy807.pngZac Efron - Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány / Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile (2019) - Fotó: IMDb


A Ted Bundy, minden idők egyik legkegyetlenebb sorozatgyilkosa életéről szóló filmet az Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány címmel mutatták be tavasszal a hazai mozik. Sármjával, intelligenciájával, lehengerlő stílusával a férfi sokáig elterelte magáró a figyelmet - végült tökéletes mosolya, pontosabban fogsora buktatta le. Harminc éve ültették villamosszékbe.

De hogyan lett a félénk joghallgatóból a világ leghírhedtebb sorozatgyilkosa? 

ted-bundy718.jpgTed Bundy, a világ leghírhedtebb sorozatgyilkosa - Fotó: New York Times


Apja ismeretlen

Az eredetileg Cowell vezetéknéven anyakönyvezett Theodore Robertnek nem volt egyszerű gyerekkora. Édesanyja, Eleaonor, mélyen vallásos szülők gyermekeként nevelkedett, így amikor husznonkét évesen teherbe esett egy máig ismeretlen férfitól, azt a család óriási szégyenként élte meg. Emiatt a fiatal lány egy leányotthonban hozta világra kisfiát 1946. november 24-én.

A nagyszülők vették magukhoz a fiúcskát, aki évekig abban a hitben nevelkedett, hogy édesanyja a nővére. A bigott és kegyetlen nagypapa mellett elviselhetetlen volt az élet: a férfi rendszeresen bántalmazta hozzátartozóit, a család kutyáját is módszeresen kínozta. És ha ez még nem lett volna elég, állandó hallucinációk gyötörték, melynek kapcsán ijesztő vitákat folytatott képzeletbeli emberekkel. A nagymamára sem lehetett számítani: depressziója és agorafóbiája mellett a férjétől is rettegett.

Eleanor néhány év után nem bírta tovább, és a kis Teddel a rokonokhoz költözött Washingtonba, ahol megismerkedett egy kórházi szakáccsal, Johnnie Bundyval. Nem sokkal később összeházasodtak, és a férfi nevére vette a kisfiút, akit onnantól Ted Bundynak hívtak. 

ted-bundy1000.jpg

Lily Collins és Zac Efron - Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány / Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile (2019) - Fotó: IMDb


Élete szerelme kiadja az útját

A középiskola után, 1965-ben Bundy beiratkozott a Puget Sound Egyetemre, ahova jellemzően tehetős családok gyermekei jártak. A félénk és gátlásos Ted viszont, bármennyire igyekezett is, nem tudot beilleszkedni közéjük, folyton kirekesztettnek érezte magát. Alig voltak barátai, a lányokhoz szinte szólni sem mert. Mivel kisebbségi komplexusát nem volt képes leküzdeni, 1966-ban átiratkozott a Washingotni Egyetemre, ahol egy évvel később megismerte álmai hercegnőjét, Diane Edwardsöt.

A lány gyönyörű volt, vagyonos, kifinomult, vékony és hosszú barna hajú.

ted-bundy.jpgA Puget Sound Egyetemen sosem fogadták be - Fotó: University of Puget Sound


Bundy őrülten szerelmes lett, és minden lehetséges módon igyekezett lenyűgözni Diane-t. Az ehhez szükséges anyagiakat pedig részmunkaidős rakodómunkásként próbálta előteremteni. Mivel bizonyítási vágya egyre erősebb lett, megpályázott egy nyári ösztöndíjat a Stanfordra is. Ám hiába vették fel, a munka, a barátnő, illetve a most már két egyetem egyszerre sok volt neki, ezért 1968-ban otthagyta az iskolát, és különböző alkalmi munkákból próbált megélni. A felsőbb osztálybeli barátnő ezt már nem tudta tolerálni, és szakított a fiúval, amit Bundy évekig nem volt képes feldolgozni.

"A visszautasítása megsemmisítő volt. Éreztem, hogy valahogy bosszút kell álnom Diane-en" - mondta később egyik vallomásában.

Gyakorlatilag az összes későbbi áldozata rá hasonlított: rendkívül csinos, vékony lányok, elsősorban főiskolai vagy egyetemi hallgatók, barna, középen elválasztott hosszú, egyenes hajjal.

1969-ben aztán Bundy élete kedvező fordulatot vett: megismerte az elvált, fiatal anyát, Elizabeth Kloepfert, akivel hét évig alkottak egy párt. Közben a politika felé is kacsingatni kezdett, részt vett a republikánus párt helyi kormányzójelöltje, Dan Evans újraválasztási kampányában. Miután fölényesen nyert, hálája jeléül a politikus Bundyt jelölte a seattle-i bűnmegelőzési tanácsadó bizottságba.

ted-bund1024-2.jpgTed Bundy és Elizabeth Kloepfer - Fotó: New York Times



Egy férfival látták, akit úgy hívtak, Ted

1974-ben, miután Bundy beiratkozott a Utah Egyetem jogi karára, az újságok arról kezdtek cikkezni, hogy sorra tűnnek el fiatal lányok a washingtoni és oregoni főiskolák kampuszairól. Elsőként a washingtoni egyetemen tanuló 21 éves Lynda Ann Healynek veszett nyoma január 31-én, az egyetem közelében. (A maradványaira 13 hónappal később találtak rá a hegyekben, más női holttestekkel együtt.) Majd júliusban két fiatal egyetemistát szólított le a Seatle Parkban egy rendkívül jóképű férfi, aki Tedként mutatkozott be. A lányokat soha többé nem látták.

A rejtélyes sor pedig folytatódott.

A követkeő nyáron Bundy csak Washingtonban hét nőt ölt meg, majd új terepen próbálta ki magát: hét államban hajtott végre gyilkosságokat, többek között Floridában, Utahban és Coloradóban. Igyekezett mindig máshol lecsapni, hogy a rendőrség előtt ne álljon össze a kép, illetve, hogy mindig más-más állam hatóságai nyomozzanak, így az információk a másik állam nyomozói számára ne legyenek azonnal nyilvánvalóak.

ted-bundy700.jpg

Bundy és négy áldozata - Fotó: Washington Post 


Jellemzően csapdát állított az áldozatai számára. Megnyerő külsejét, vonzerejét bevetve általában egy parkolóban szólította le a nőket, legtöbbször az áldozatok együttérzését, segítőkészségét is kihasználva. Hol mankóval sántikált, hol a kezét kötözte fel, gipszelte be, mintha sérült lenne, a gyanútlan lányokat megkérte, hogy segítsenek valamit betenni az autójába, majd a kocsi mellett leütötte, majd betuszkolta őket a Volkswagenbe.

Ezután elhagyatott helyre - általában erdőbe - hajtott velük, ahol szexuálisan bántalmazta, kínozta és végül megölte az elrabolt lányokat. Szokása volt többször visszatérni a holttestekhez, élvezte, hogy holtukban is hatalmában tartja a lányokat, akár szexuális értelemben is. Néhány áldozata koponyáját a lakásában őrizte.

Az eltűnt lányok száma egyre csak nőtt, a nyomozók tehetetlenek voltak; sokáig csak abban bíztak, hogy egy újabb bűneset majd közelebb hozza őket a megoldáshoz.

ted-bundy-n2.jpg

Védőügyvédeit is igyekezett meggyőzni ártatlanságáról, saját maga is részt vett saját védelmében - Fotó: Washington Post


Végül egy közlekedési rendőr figyelt fel rá, amikor 1975-ben megállították egy közúti ellenőrzés során. A csomagtartója tele volt bilincsekkel és kötelekkel.

1977-ben hivatalosan is meggyanúsították, ám a tárgyalásra várva megszökött.

Egy héttel később elkapták, de sikerült másodszor is elmenekülnie az őrizetbe vétel elől. Ekkor azonban már meg sem állt Floridáig. Itt egy darabig meghúzta magát, de következő év januárjában betört a Florida Állami Egyetem Chi Omega kollégiumába, ahol négy alvó diáklányt támadott meg. Áldozatait megerőszakolta, brutálisan megverte és összeharapdálta, majd elmenekült. A megtámadott lányok közül ketten meghaltak, ketten pedig túlélték a bántalmazást.

Végül a fognyomok alapján sikerült azonosítani és halálra ítélni. Az évek során legalább harminc fiatal lányt ölt meg különös kegyetlenséggel, a valódi szám azonban ennél is sokkal nagyobb lehet. 

 


"Megijedtem Bundytól"

ted-bundy1015.jpegA filmben a sorozatgyilkost alakító Zac Afron (balra) és Ted Bundy - Fotó: USA Today


A filmben a sorozatgyilkost alakító egykori tinisztár, Zac Efron nemcsak ijesztően hasonlít Bundyra, hanem zseniálisan hozza elmebeteg karakterét is. Saját bevallása szerint a forgatás alatt nagyon küzdött, hogy ki tudjon lépni a figurából:

"Sosem játszottam olyan szerepet, amit ne tudtam volna könnyedén elengedni a nap végén, amikor hazamegyek. Bundytól azonban megijedtem. Szeretném azt mondani, hogy sikerült teljesen leválasztanom magam róla esténként, de nem tudom, így volt-e" - nyilatkozta a Daily Mailnek.

Efron mellett további nagy nevek is szerepelnek a filmben, többek között Lily Collins, Jim Parsons az Agymenőkből, John Malkovich, Haley Joel Osment vagy a Metallica frontembere, James Hetfield is.

 

 

Györgyi Mónika

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eltuneshelye.blog.hu/api/trackback/id/tr10015223344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZON 2019.10.15. 15:05:58

Mitől ő a "leghírhedtebb" ? Csikatiko elvtárs már sz@rt sem ér ?

Örömhernyó 2019.10.15. 15:51:46

@ZON: Nyilván mert a sorozatgyilkosság az amolyan amerikai műfajnak van kikiáltva. Pedig pont olyan országokban, mint a Szovjetunió, Oroszország, Kína, India, Egyiptom, Irán, Pakisztán, Kolumbia, ahol hatalmas távolságok vannak, térben és fejlettségben a vidék és nagyváros közt, ahol rengeteg a senkihez se tartozó utcagyerek, nyilvántartásból kiesett nyomorult, ahol nincs hatékony rendőrség, bűnüldözés, ott garázdálkodhatnak igazán nagy volumenű sorozatgyilkosok. Csak azokat szinte sose kapják el. A leghíresebbek pedig az elfogott sorozatgyilkosok lesznek, nyilván, de az igazán sikeresekről ki se derül soha, össze se tudják kötni az általuk elkövetett egyes gyilkosságokat.

Örömhernyó 2019.10.15. 15:55:34

Ja, ilyen filmet szar magyar szinkronnal nézni bűn. Ami már jó ideje meg szikronizálás címén, az vállalhatatlan. Konzervhangok.

BéLóg 2019.10.15. 16:04:34

Nem most van egy amerikei börtönben ülő embernek HETVENVALAHÁNY nő megöléséről szóló vallomása?
(De.)

s 2019.10.15. 16:19:02

A műfaj legnagyobbja Иосиф Виссарионович Сталин.

Örömhernyó 2019.10.15. 16:32:41

@BéLóg: Csak áldozatok számát tekintve nem Bundy a "legnagyobb", de az a most előhozakodó, börtönben ülő pasas nem lesz sose olyan híres, mert Bundy személyiség sokkal érdekesebb, szerepelt a bíróságon, megszökött, voltak rajongói, az egész élete, a története, a karizmája emeli őt ki.
Csupán az áldozatok számát tekintve egy átlagos, indiai utcagyerekekekre vadászó pederaszta sorozatgyilkos biztos lekörözi Ted Bundy-t. Csak belőle előbbiből nem csinál a média hírességet.
Csikatyiló félelmetes, de nem nagyon tudtak róla jó filmet csinálni, mert a nyugati ember meg se érti azt a közeget, korszakot, akiben élt, pont ezért egy afrikai, indiai, kínai, dél-amerikai sorozatgyilkos is kívül esik az átlag nyugati látókörén.
Bundy áldozatai az amerikai családok büszkeségi, az okos, szép, egyetemre járó lányok voltak, nem utcagyerekek, drogos prostituáltak, hajléktalanok, akik senkinek se fognak hiányozni.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2019.10.15. 19:18:45

Teljesen ki vagyok akadva és fel vagyok háborodva. Mindenhonnan, a csapból is amerikai sorozatgyilkosok folynak. Nem tudom, mi ez a beteges vonzódás ezekhez az állatokhoz. Hannibal Lecter meg ez a Bandi. Fogadjunk, senki sem tud mondani egy fizikai-Nobel-díjast sem az utolsó ötvenből, de ezeknek a senkikneknek a nevét mindenki ismeri. Vagy mondjuk öt kortárs írót mondjon valaki. Ők biztos jobban megérdemelnék a figyelmet, mint ezek a senkik. A történeteikből semmilyen tanulságot nem érdemes levonni, nem érdekesek, csak szimpla pszichopaták. Beteg az a társadalom, amelyik ilyenekre gerjed. Fő helyen az USA, de mi is hülyék vagyunk.
A legnagyobb bajom, hogy az arcunka tolják, ez is index címlapon volt. És mindegyikről külön filmet forgattak. Pedig a legmegfelelőbb büntetés valami olyasmi lett volna, hogy elevenen megnyúzzák őket. Minimum.
Értem én, hogy ezek megtörtént esetek, de a WC-n nagydolog is az, és az is kb. ennyire érdekes.

Mark Bolt 2019.10.15. 19:26:27

@BéLóg: A sorozatgyilkos listát két közép-amerikai vezeti, 300+ áldozattal. :)

Sztravinszka 2019.10.15. 20:07:02

@fofilozofus: Én a politikusokkal és a választásokkal vagyok ugyanígy. Teljesen értelmezhetetlen az érdeklődés és a rajongás.

Almandin 2019.10.15. 22:06:59

@fofilozofus: Ez a téma nem feltétlenül azért érdekel sokakat, mert csodálnák őket-bár sajnos olyan emberek is vannak-, hanem elgondolkodtató, hogy az emberi faj viselkedésrepertoárjába mi minden belefér. Pszichológiai szempontból érdekes, mitől lesz valaki ilyen. Még az a szerencse, hogy viszonylag ritka rendellenesség, mert különben az emberek állandóan retteghetnének, szörnyű lenne a közbiztonság.
Sajnos előre nem lehet ezeket felismerni, a sorozatgyilkosok többsége pont az ellenkezőjének látszik. Rendkívül megnyerő, szimpatikus benyomást keltő emberek. Egyrészt azért, mert általában intelligensek, ezért szándékosan így altatják el a környezetük gyanúját, másrészt a legtöbb sorozatgyilkos pszichopata, és a legtöbb pszichopata sármos, vonzó ember.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.10.16. 00:42:18

Amúgy meg Hetfield színészként?Hát azt látnom kell.
:D

Örömhernyó 2019.10.16. 05:55:05

@fofilozofus: Kortárs írók... léhűtők, senkiháziak, akik buták voltak ahhoz, hogy rendes orvosi, jogász, mérnöki vagy természettudományos diplomát szerezzenek. Ismertem ilyen magyarszakosból lett műfordító csajt, aki persze a hidegvízre valót se keresi meg a műfordítással, ezért hozzáment gyorsan egy bankárgyerekhez, mielőtt kiöregszik a méhe. Meg később könyvtárszakra járt volt gimis osztálytársamat, akinek megjelent egy kötete és ő onnantól kezdve író úr. Egy kortárs író egy mai gyereknek pont ugyanúgy ne legyen példakép, mint egy sorozatgyilkos.
A sorozatgyilkosokat nem követendő példának tekintik az emberek, ahogy a második világháborút se akarják megismételni azok, akik azért a korszakért rajonganak.
Fizikai Nobel-díjasok nevét tudni meg esetleg egy Ki mit tud jellegű vetélkedőben lehetett hasznos. Fizikát, matematikát programozást kell vágni, nem díjazottak neveit.

Mondok egy nevet: Rettegett Iván. Egy pszichopata volt. Mégis hatásos, művészi film készült róla.
Vagy VIII. Henrik, filmek, irodalmi alkotások alapanyaga az emberi gonoszság és elmebaj.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.16. 08:26:10

@Örömhernyó:

"magyarszakosból lett műfordító csajt, aki persze a hidegvízre valót se keresi meg a műfordítással"

Műfordításból soha nem lehetett megélni, de a mai szennyirodalmat (fantasy és "romantikus" regények garmadája) szakmányban fordítók a műfordító nevet sem érdemlik meg. Jó részük nem is tud tisztességesen angolul.

Egyik kedvencem, amivel rendszeresen találkozom, az, amikor a "...said softly" és hasonló mondatokat úgy fordítják, hogy "...mondta lágyan". Holott a helyes fordítás nem lágyan, hanem halkan. Aki még ezt sem tudta jól lefordítani, az mi a fészkes fenét keres a szakmában?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.16. 08:34:01

@Örömhernyó:

"Csikatyiló félelmetes, de nem nagyon tudtak róla jó filmet csinálni,"

Nekem határozottan tetszett a Citizen X. Az imdb-n is 7.6 ponton áll, ami persze nem sokat jelent. Nem egy pörgős film, de nem is akciófilmnek készült, ahogy nem is tárgyalótermi filmnek, ami elég népszerű (és olcsó) műfaj.

Eddig nem is tudtam, csak most néztem utána, hogy Magyarországon forgatták sok magyar szereplővel.

Ironikus, hogy a homokos fiú szerepét Alföldi Róbert játszotta. :)

ZON 2019.10.16. 09:07:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Gera Zoltán feledhetetlen benne, mikor rendőrorvosként megkérdezi az elfogott gyanúsítottat : "Mitől vannak elváltozások a makkján ?"

Almandin 2019.10.16. 12:54:02

@Örömhernyó: Te nem vagy normális, acycloren/karandash/örömhernyó. Eleve egy durva tévedésed, hogy csak a gyakorlatias szakokat becsülöd valamire. Ismertem én olyan embert, aki kitűnő matematikus volt, de a történelmet nem tudta megtanulni. Másik probléma, hogy a műveltséget aszerint értékeled, hogy mennyi pénzt lehet vele keresni. Nem csoda, hogy a Notre-Dame újjáépítését is feleslegesnek tartottad. Tipikus szakbarbár ember vagy.
Tény, hogy bölcsészetből általában nehezebb megélni, de ez nem azt jelenti, hogy az illető buta. Az, hogy szerinted ugyanolyan haszontalanok, mint egy sorozatgyilkos, az rengeteg emberre durván sértő. Biztos, hogy létezik a tehetségtelen, élősködő kortárs író kategóriája is, de nem mindenki az köztük.
Gondolj arra, hogy hány olyan, országos vagy világhírű író, költő vagy festő volt, aki végignyomorogta az életét, de a halála után megbecsülik, a festményei vagyont érnek, a költeményeit 100 évvel a halála után is az iskolákban tanítják az alapműveltség részeként. Városok jelentős utcái, terei vannak elnevezve róla (pl. József Attiláról).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.16. 16:06:58

Belegondolni is rossz, hogy az EU-ban megúszta volna 15-20 év börtönnel.
süti beállítások módosítása