38 év után oldódott meg a kisfiú eltűnésének rejtélye

2019. szeptember 04. 08:16 - azeltuneshelye

Etan Patz története minden szülő rémálma. A hatéves kisfiú 1979 májusában iskolába indult, de soha többé nem látta senki. Egészen 2012-ig nem lehetett tudni, mi történt vele.

etan-patz700-2.jpg         Etan Patz - Fotó: CNN


A fiú eltűnése megrázta a világot, minden korábbi ügynél nagyobb visszhangot keltett: ő volt az első, akinek az arca a tejesdobozokon is megjelent, az ő elrablása után kezdtek el igazán rettegni a szülők, az ő esete változtatta meg azt eltűnt gyermekek utáni nyomozás menetét, és négy évvel később az ő eltűnésének napját, május 25-ét nyilvánította az eltűnt gyermekek napjává Ronald Reagan. A kis Etan szívszorító tragédiája hívta fel a figyelmet a gyermekek fokozott veszélyeztetettségére.


A leghíresebb eltűnt gyerek

Etan Patz szüleivel és két testvérével New Yorkban, Manhattan Soho negyedében élt. Az akkor 6 éves kisfiú 1979. május  25-én kikönyörögte, hogy aznap hadd menjen egyedül iskolába. Édesanyja a biztonság kedvéért egy darabig elkísérte, majd elváltak újtaik.

Etannek már csupán 45 métert kellett volna megtennie az iskolabuszig. Anyja ekkor látta utoljára.

Végztes hibát követett el a kisfiú tanárnője, aki észrevette ugyan, hogy Etan aznap nem ment iskolába, mégsem hívta fel a szülőket, hogy megkérdezze, mi történt, így ők csak délután tudták meg, hogy reggel 8 óra óta senki sem látta a fiukat.

A halálra rémült anya értesítette a rendőrséget, a nyomozók pedig nagy erőkkel megkezdték a keresést. Nyomozókutyákkal járták az utcákat, az egész környéket és a környező épületeket átkutatták, Manhattan felett helikopterek köröztek. A rendőrség a tévén keresztül a lakosság segítségét is kérte, ám a rengeteg hívás közül egy sem bizonyult értékelhetőnek, így az ügy körüli nagy nyilvánosság sem vezette eredményre a nyomozást.

A kisfiú eltűnése sokáig lázban tartotta az embereket: Etan arcképével lehetett találkozni mindenütt, ő volt az első gyermek, akiknek a fotója a tejesdobozokon is megjelent. 

Ám nyom híján a rendőrség idővel félretette az ügyet, a gyermek után csak egy nyitott akta maradt, és egészen 1982-ig semmi előrelépés nem történt az ügyben.

etan-patz-850.jpegA rendőrség nagy erőkkel kereste az eltűnt kisfiút - Fotó: New York Times


Első gyanúsított: Jose Antonio Ramos

1982-ben azonban felkeltette a rendőrség érdeklődését egy férfi, akit ugyan más ügyben tartóztattak le Bronxban, de azt gyanították, hogy köze lehet a kis Etan Patz eltűnéséhez. Jose Antonio Ramos akkoriban egy csatornában élt, a holmiját átkutatva a rendőrség rengeteg képet talált kisfiúkról, akik Etanhez hansolóan szőke hajúak, és kék szeműek voltak. 

A férfi tagadta, hogy bármi köze lenne a gyerekrabláshoz, ám beismerte, hogy ismeri az eltűnt kisfiút és édesanyját. A szembesítés során az anya könnyek között mondta el, hogy valóban találkozott már Ramosszal, de bizonyíték továbbra sem volt a férfi ellen.

Néhány évvel később jelentkezett a rendőrségen egy család, akik egy polaroid képet mutattak Ramosról és egy tiniről. A fotót az FBI kielemezte, megvizsgálták Etan szüleinek tinédzserkori képeit, ezek alapján generáltak egy fotót, hogy hozzávetőlegesen hogy nézhet ki kamaszként Etan Patz. A polaroid fotó, és a generált kép szinte ugyanazt az embert mutatta, ám hamarosan bebizonyosodott, hogy a hasonlóság ellenére biztosan nem Etan volt a fotón látható tinédzser. Az esetet megoldani akaró nyomozók, ügyészek továbbra is keményen dolgoztak azon, hogy a férfi ellen vádat emelhessenek. Sokáig eredménytelenül.

etan-patz1200.jpegÉvtizedekig eredménytelen volt a nyomozás - Fotó: New York Times


Pedro Hernandez

Egészen 2012-ig nem történt előrelépés az ügyben. Ekkor azonban jelentkezett egy férfi, akinek egy megoldatlan bűnesetekről szóló tévéműsor eszébe jutatta, hogy sógora korábban neki és többeknek elismerte a gyermek megölését, de akkoriban nem vették komolyan az ittas férfi szavait.

Így került a rendőrség látóterébe az akkor 56 éves Pedro Hernandez, akiről kiderült, hogy a kisfiú eltűnésének napján a rendőrök már kihallgatták, hiszen a gyerek gyakran elment a sarki italbolt előtt, ahol a férfi dolgozott.

A kihallgatás során - a bűntény elkövetésekor mindössze 18 éves férfi - 2012 májusában beismerő vallomást tett.

etan-patz-pedro960.jpegPedro Hernandez - Fotó:Louis LanzanoDaily Mail


Bűnös van, holttest nincs 

A férfi elmondta, hogy az iskolabusz megállójánál lévő italboltból jól ki tudta figyelni a gyereket. Aznap - amikor Etan először ment egyedül az iskolabuszhoz -, a férfi egy üdítőt ajánlva az üzlet alagsorába csalta a fiút, ahol megfojtotta. Állítása szerint a kisfiú holttestét szemeteszsákba tette, majd a zsákot egy olyan dobozba rakta, melyet az üzletből egyenesen a hulladékfeldolgozóba szállítottak.

A férfi nem tudott világos magyarázatot adni tettére; valószínűsíthető, hogy nem ferde hajlam, hanem a bűncselekmény kitervelésének és megvalósításának izgalma vezérelhette.

"Valami megszállt engem abban a pillanatban" - állította Pedro Hernandez.

Ügyvédei szerint azonban a vallomás csupán egy zavart, majdhogynem szellemi fogyatékosnak mondható férfi morbid képzelgése volt. A védelem arra hivatkozott, hogy védencük mentálisan nem teljesen ép, hisz a vádlott IQ-ja alig 70 pont - csupán az emberiség 2%-ánál mérnek ennyit, a 100 alatti érték már az átlagosnál alacsonyabbnak tekinthető -, és keveri a képzelgéseit a valós élményekkel. Hivatkoztak arra, hogy a vádlottnál skizotipikus személyiségzavart diagnosztizáltak, és éveken át antipszichotikus szereket szedett.

Az 1979 májusában eltűnt hatéves kisfiú holtteste sosem került elő.

etan-patz-pedro900.jpgPedro Hernandez a bíróság előtt - Fotó:Steven Hirsch, Daily Mail


38 évvel a gyilkosság után,  2017 februárjában a New York-i bíróság életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte Pedro Hernandezt. Cyrus Vance, Manhattan kerületi ügyésze elégedetten fogadta az ítéletet, és

az elmúlt évtizedek legfontosabb feladatának nevezte az ügy megoldását.

"Hálás vagyok, mert az ítélet azt tükrözi, amit magam is nagyon régóta tudni vélek" - nyilatkozta a Daily Mailnek Stan Patz, a 38 éve halott kisfiú megtört édesapja, aki a bíróságon sírva is fakadt, amikor végre kihirdették a férfi bűnösségét. Hernandez rezzenéstelen arccal vette tudomásul az ítéletet.

 

Györgyi Mónika

 

                                                                                                                                                        

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eltuneshelye.blog.hu/api/trackback/id/tr9815037928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

acycloren 2019.09.05. 10:48:19

Na ez az ügy is ezer sebből vérzik, gyakorlatilag szóbeszéd alapján ítélték el Hernandezt. Gyógyszerezett félkegyelmű, könnyű bűnbakot faragni belőle.
Manapság nagyon gyakori, hogy idős emberek elkövetnek valami bűncselekményt vagy csak magukra vállalnak valamit, hogy börtönbe kerüljenek.
Ugyanis Amerikában a szegényeknek semmilyen egészségügyi ellátásra nincs lehetőségük, egy műtét, rákbetegség kezelése, időskori ápolás sok tízmillió forintos költségét nem tudják előteremteni a minimálbér közelében kereső amerikaiak tízmilliói. Ellenben vicces módon a raboknak joguk van egészségügyi ellátáshoz, sőt fogászati ellátáshoz is (utóbbi kifejezetten luxus Amerikában). Ezért sokan inkább a börtönben akarnak lenni, mint kint, hajléktalanként, mindenféle ellátás nélkül. Kicsit hasonló ez ahhoz, amikor egy magyarországi hajléktalan bevonul télire a börtönbe.

flydomi 2019.09.05. 11:01:11

Azért a szuloi felelotlenseg is buntette a gyereket.

haXXor 2019.09.05. 11:07:29

Hú, erős sztori :(

2019.09.05. 11:12:03

@acycloren: te meg egy majd' négy évtizedes nyomozásról, eljárásról mondasz véleményt egy másfél oldalnyi blogposzt alapján, az se kutya :) A kommented második fele meg egyáltalán nem kapcsolódik a témához, én is olvastam a vonatkozó cikket két hete az indexen, de a kettőt összehozni elég bárgyú dolog.

erkölcsi hulla 2019.09.05. 11:25:16

@Eugene Horse: Hogy máshogy mondjon véleményt? Kutassa fel a szülőket, folytasson 1000 órás esettanulmányt? Te hogy mondtál véleményt róla, elolvastál még egy indexes cikket? Sokkal többet tudsz az esetről :)

2019.09.05. 11:30:25

@acycloren: Azért csak történt ott valami nyomozás, ha a 2012-es bejelentést 5 évvel követte az itélethirdetést. Ugyanúgy mint nálunk, ott sem elég a beismerő vallomás.

acycloren 2019.09.05. 11:36:16

@Eugene Horse: Elég bárgyú dolog nem összekapcsolni, ami nyilvánvalóan összekapcsolható. Lehet, hogy az illető elítélt ölte meg a fiút. Meg az is lehet, hogy nem. Egy alig 70-es IQ-jú, agyongyógyszerezett félkegyelmű részegen valakinek egyszer azt mondta... Lehet hogy úgy is volt. Meg az is lehet, hogy nem.
Szerencsére nem halálbüntetést kapott, abban az államban ugyanis alkotmányellenesnek nyilvánították, bár a büntető törvénykönyvben még benne van.

A sztoriban gyakorlatilag a szülőktől kezdve Hernandezig meg aki akkoriban arrafelé járt, bárkiből csinálhattak volna bűnbakot.

Nem mondom, hogy ez az arc nem követte el a bűncselelményt, de számomra nem túl meggyőző a történet. Igen, nem, nemigen, talán. Meg ugyanennyi erővel a szülöket is lecsukhatták volna.

FlybyWire 2019.09.05. 12:01:37

6 éves a kisfiam, szőke, kékeszöld szemű. Elég kemény ilyen cikkeket olvasnom.

Na de legalább ilyenkor örülök a hihetetlen ragaszkodó szokásához: még wc-re sem szeret úgy menni, hogy valamelyik szülő-nagyszülő ne legyen 2 méteren belül. Elaludni sem tud egyedül, pedig soha nem érte trauma. Nyitott helyeken egy pillanatra nem távolodik el, nem téveszt szem elől.

Ami sokszor fárasztó a számunkra, de ilyenkor mennyire megnyugtató :)

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2019.09.05. 12:02:51

Nem tudom, nekem sem egyértelmű a cikk alapján, hogy ő tette. Volt nyomás a rendőrökön, az biztos. Szerintem olyan 85%, hogy ő tette.

acycloren 2019.09.05. 12:05:06

@Eugene Horse: Olvasgass utána az ügynek a wikipedián, annyi csavar meg eljárásjogi blődli van benne, hogy hihetetlen. Az esküdtszék is először döntésképtelen volt, új esküdtszéket kellett alakítani, ez aztán elítélte. Egy rossz bohózat az egész.

Az első gyanúsított, Jose Ramos egy elítélt pedofil bűnöző, aki a környéken több gyereket is igyekezett becsalogatni egy csatornába. Etan Patz babysitterének barátja volt. Nem tudták elítéli.
Hernandez ellen meg egy hallomás alapján született vallomás volt, a jogait se ismettették. Szerintem nem lett volna szabad elítélni, de legalább nem kapott halálbüntetést, ez is valami bár maga az elítélése is nevetséges jogállami keretek közt.

acycloren 2019.09.05. 12:12:51

@FlybyWire: Nyugi, az idegenek által megölt, megerőszakolt gyerek ritkaság, kivétel.
A pederaszták és gyerekgyilkosok jórészt az áldozat családjából kerülnek ki. Egy konyhai, háztartási vagy közlekedési balesetnek milliószor nagyobb az esélye, mint annak, hogy valaki elrabolja és megerőszakolja, majd elássa egy tanyán a disznóól alá a gyerekedet.
A szülők felelőssége szerintem a Patz-ügyben is fel kellett volna hogy merüljön.

FlybyWire 2019.09.05. 12:27:07

@acycloren: hát én 1000%, hogy azon a 45 méteren is végig lesből néztem volna a gyereket.
Anyuka felelőssége minimum jogos.

And37 2019.09.05. 12:54:32

@FlybyWire: 1979, totál más idők és elvárások voltak akkoriban. Amerikában nem tudom, mi volt a módi, de ha megnézel egy Bujtor István-filmet, abban nem agyzsibbadt, mobilon csüngő kiskölköket fogsz látni, hanem olyan gyerekeket, amilyeneket most nem nagyon találsz (ok, film, de akkor is). Édesapámék szögeket erősítettek a nádszálak végére, hogy jobban szálljon az így készült nyílvessző, úgy lőttek át a háztető fölött egymásra, és csak akkor hagyták abba, mikor véletlenül az egyikőjük lábába fúródott. Persze a szülőknek nem szóltak róla. És ők nem voltak különösebben rossz vagy különc gyerekek.
Ettől még felelős az anyuka, mert ki más ha nem ő, de 40 évvel később a felelősségét firtatni... Más világ volt.

Zoón Politikon 2019.09.05. 13:20:51

"Végztes hibát követett el a kisfiú tanárnője, aki észrevette ugyan, hogy Etan aznap nem ment iskolába, mégsem hívta fel a szülőket, hogy megkérdezze, mi történt[...]"

Miért követett el végzetes hibát? Mire az iskolabusz az iskolába ért, addigra már rég megtörtént a tragédia, nem? Rendben, hogy hiba nem hívni a szülőt, de mi ebben a végzetes?

hybe 2019.09.05. 13:39:13

@Zoón Politikon: A forró nyomon történő nyomozás sokkal nagyobb eredménnyel jár, ezért minden perc fontos ilyen esetben.

Robson bá 2019.09.05. 13:43:18

@Zoón Politikon: Minél előbb kezdesz keresni egy eltűnt (vagy annak vélt) személyt, annál nagyobb az esélye, hogy meg is találod. Alap. Bár ezesetben valószínűleg mindegy volt.

kalandfereg 2019.09.05. 13:46:09

Magyarul nem találták meg az elkövetőt, de egy beszámíthatatlan ért. fogyot leültettek.

2019.09.05. 13:55:21

@erkölcsi hulla: én nem mondtam véleményt. Én a másik kommentelő sommás véleményéről mondtam véleményt. Ha tudsz követni.

Lilli_Csiribiri 2019.09.05. 14:02:45

@And37: Szerintem más a szülői felelősség mértéke abban az esetben ha valaki általánosan gondatlan mintha valaki egyszer tér el a rutintól bármi okból és abból lesz baj. Utóbbi esetben - és szerintem ebben az esetben is - általában azért történik meg a baj mert valaki már kifigyelte őket és várja az alkalmat. Szülőként erre a legnehezebb felkészülni, ugyanis nem élheted úgy az életet, hogy reálisan azt mérlegeled nap mint nap, hogy valaki titeket figyel a csatornából/kisboltból amint az utcán sétáltok és csak az alkalomra vár hogy elragadja a gyerekedet. Normális ember nem gondolkodik így, csak az aki paranoiás.

Zoón Politikon 2019.09.05. 14:12:49

@hybe: Ez pontosan így van, én csak arra utaltam, hogy a cikket idáig elolvasva ez a szöveg azt sugallta, hogy ezen múlott később minden, vagyis ha azonnal jelzi, akkor megakadályozható lett volna a tragédia megtörténte. Érdeklődve olvastam tovább, de a cikket végigolvasva úgy tűnik mégsem volt végzetes a hiba. Így a "végzetes" jelző használata nem indokolt, kivéve, ha az időben történő értesítés esetében megakadályozható lett volna a tragédia, de erről nincs információ.

Audianer 2019.09.05. 15:11:17

@Zoón Politikon: Nálunk bevett szokás ez a hazatelefonálás ha hiányzik egy kiselsős? Nem vagyok képben, régen volt a gyerekem kisiskolás. Szerintem nálunk is lerendezik egy "Biztos beteg oszt' jóvan..."-nal.

takacsgabor 2019.09.05. 15:35:17

Megoldottnak akkor nevezünk egy bűntényt, ha az elkövetésének eseményei minden kétséget kizáróan bizonyíthatóak. Ez, ami itt fent olvasható, nem megoldás, hanem elmaszatolás. Ha én lennék a gyerek apja, ettől tuti nem nyugodnék meg....

Sesquatch Hegyi 2019.09.05. 15:39:43

@flydomi: "szülői felelőtlenség". @FlybyWire: "Anyuka felelőssége minimum jogos."
Nem tudom, az ilyet nem lehet kivédeni szerintem, semelyik szülőnek se.
Hajlamosak vagyunk mindannyian az ilyen tragédiák esetén felelőst keresni, mert nehezen lehet megemészteni, hogy léteznek ilyen emberek és hogy igazából nem nagyon lehet védekezni ellenük.

Illetve lehet, 100%-os paranoiával, azzal hogy nem engedjük a gyerekünket tobb mint két méterre magunktól, nem engedjuk felmászni magasabbra mint 1 méter, stb. Azonban valszeg több kárt okozunk ezzel, mintha rábiznánk magunkat a "szerencsére", azaz arra, hogy nagyobb eséllyel csap villám a gyerekbe, minthogy ilyen történik vele.

flydomi 2019.09.05. 15:56:28

@Sesquatch Hegyi: ha valós tény,amit a cikkben írták,akkor sajnos az anyuka az,aki miatt bekovetkezett ez a tragédia.

zuulululu 2019.09.05. 16:54:22

@FlybyWire: Ez mondjuk meg mar nem egeszseges...

kéki béla 2019.09.05. 18:41:43

@FlybyWire: hát ha egy pszichiátriai esettanulmányt akarsz nevelni szegény gyerekből... akkor tényleg megnyugtató a viselkedése.

2019.09.05. 19:13:18

@flydomi: Khm, 1979 ... más idők voltak, én 6 éves koromban egyedül trolibuszoztam az iskolába és haza egy nagyvárosban. És igy volt ezzel az osztálytársaim 99%-a. Igaz, az már a 80-as évek közepe volt.

ételizésítő 2019.09.06. 03:06:04

"a 100 alatti érték már az átlagosnál alacsonyabbnak tekinthető"

És azt tudtad, hogy a meleg víz pedig meleg?
Baszd meg, az IQ egyik alapmeghatározása az, hogy 100 pont = átlag.

@FlybyWire:
Milyen szar lesz majd, amikor pár év múlva dugni akar, és valakinek ott kell lenni mellette, hogy felügyelje.
De más a suliban is elég ciki lesz megmagyarázni a tanító néninek, hogy mi a faszt keres ott a fater vagy a nagymami az órán.

@acycloren:
Az esküdtszék nem ítél el senkit, azt a bíró teszi.
Az esküdtszék csak megállapítja, hogy bűnös vagy nem bűnös.

"A pederaszták és gyerekgyilkosok jórészt az áldozat családjából kerülnek ki."
Szerinted ne engedje a gyereket kettesben lenni a nagymamival ezek után?

"elássa egy tanyán a disznóól alá a gyerekedet"
Annál biztos, mert a disznóól alá elég körülményes lenne. Annyi más hely van, ahova egyszerűbb. Sokkal. A kukoricaföld közepére, a legmélyebb talajművelő eszköz sem megy 70 centi alá, szóval az 1 méter már bőven rendben van. Ha tavasszal teszi, aratásra már pont olyan lesz a föld is, mint a környéken a többi.

brühühűzzetek 2019.09.06. 08:05:38

@Eugene Horse: "én nem mondtam véleményt."

ja, az a legegyszerűbb, csak leugatni másokat nulla saját álláspont mellett

brühühűzzetek 2019.09.06. 08:12:45

@FlybyWire: Na látom neked is sokan beugattak hogy mi lesz így a gyerekből, elmondom, semmi baja nem lesz, 10+ éves korára neki lesz ciki hogy anyuka kísérgeti, és magától leáll ezzel a nagy ragaszkodással.

gabroca 2019.09.06. 09:45:18

@flydomi: inkább a beteg társadalom

Pic 2019.09.06. 10:06:19

Flydominak és a többi fiatalnak üzenem, hogy beszéljetek apáitokkal, nagyszüleitekkel.

Anno a világ sokkal egyszerűbb, ártatlanabb és biztonságosabb volt. Legalábbis itt Magyarországon. Amerikában is, de azért ott azért voltak olyan városok, városrészek amelyek akkoriban nagyon durva helyek voltak. Nem véletlenül mondják még ma is a kemény környékekre, hogy "Chicago" azaz szlengben "csikágó". Na ott azért körbesasoltak az emberek utcára lépés előtt....

Viszont az amerikai vidék és Magyarország a menyország volt ahhoz képest ami most van körülöttünk.

Én 4-5 évesen, nagyvárosban egyedül sétáltam haza oviból a 3 utcasarokra levő házunkba ,egyedül vagy a szomszéd gyerekekkel. Később ugyanez volt a lakótelepen és az iskola is inkább 10 percre volt, mint 5.
Egyedül jártunk már elsőben, de nem volt okunk félni. 1976-ban még TOTÁLIS közbiztonság volt.

Ne felejtsétek el, hogy anno mindenkinek kötelező volt dolgozni és a KMK-ért börtön járt. Ha valahol feltűnt egy csavargó, egy ismeretlen arc, akkor hamarosan a rendőrök is ott voltak és megkérdezték az illetőt, hogy na mi van? A cigányok/romák (kinek hogy tetszik) sem csavarogtak, mert ők is keményen dolgoztak a munkahelyükön.

Másrészt az emberek is jobban figyeltek egymásra, az utcában ismerték egymást a felnőttek és mi gyerekek is együtt bandáztunk.

Ma persze teljesen más minden. Sokszor még a középiskolás gyerekeinket is szemmel tartjuk, mert gáz ez a mai világ, evvan.

Fülig José 2019.09.06. 10:26:41

@FlybyWire: szőke kékszemű és a mamival kakizik... eszem megáll.
"minimum jogos." és maximum? madzsar nemmén?
szánalmas...
@brühühűzzetek: téged 10+ évesen anyuka kísérgetett kakikálni, nehogy a szoba-retyó viszonylatban eltűnj? hát, kár volt. jobb lenne nekünk nélküled.

2019.09.06. 11:37:11

@brühühűzzetek: tedd mellé a másik mondatomat is nyominger.

BéLóg 2019.09.06. 14:10:41

Hát, szerintem NEM oldódott meg a 38 éves rejtély.

Helyszíni zsemle 2019.09.06. 17:39:29

@BéLóg: Ja inkabb ugy tunik, hogy mar le akartak zarni az ugyet, es rafogtak valakire, aki ugyse tud vedekezni ellene.
A birosagot meg nem az igazsag erdekli, hanem csak a statisztika. Ha tortenik 1000 bunteny, akkor produlkalnia kell 1000 iteletet, lenyegtelen kit itelnek el, csak hogy formailag megfelelo legyen. A lenyeg, hogy a tarsadalom oruljon, hogy bunosoket megbuntettek.

Xezs7 2019.09.27. 15:32:50

@Pic: Jól mondod. Manapság, ha ráhívod a csövesre meg a tekergőre a rendőrt, biztosan ott terem 10 percen belül egy harcos jogvédő, aki megmagyarázza, hogy jól van az úgy, ne foglalkozz vele, hadd maradjon. Teljesen kifordult a világ a sarkaiból.A nem normális lett a normális.
süti beállítások módosítása